بحران آب چالش جدی آینده بسیاری از کشورها

دکتر اسدی رحمانی رئیس موسسه خاک و آب کشور: بسیاری از قنات های مهم کشور خشک شده و از بین رفته است

دکتر اسدی رحمانی رئیس موسسه خاک و آب کشور:
بسیاری از قنات های مهم  کشور خشک شده و از بین رفته است
شناسه خبـر : ۱۱۵۰۸۴ چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۲

دکتر اسدی رحمانی رییس موسسه خاک و آب کشور در پنجمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه که در موسسه آب و خاک کشور در مشکین دشت کرج برگزار شد با اشاره به موضوع آب در حوزه کمی و کیفی و مدیریت آن گفت که در این زمینه ها در چالش هستیم.

به گزارش شهروند البرز وی با اشاره به این مطلب که متاسفانه کیفیت آبها کاهش پیدا کرده اظهار کرد: درحوزه گفتمان هنوز به اجماع و عزم‌ ملی دست نیافته ایم و در موضوعات حوزه آب و این امر که بر چالش ها فائق آییم نتوانسته ایم آنچنان که توقع داشتیم به دستاوردهای لازم دست یابیم.

 

وی با اشاره به ضرورت ایجاد توجه بیشتر در فضای اجتماعی گفت که متاسفانه فضای اجتماعی در بحث موضوع آب در فضایی احساسی قرار دارد و نتوانسته ایم موضوعات را هوشمند پیگیری کنیم.

 

وی با بیان این که یک‌میلی متر میانگین بارش ها کاهش پیدا کرده در خصوص کاهش آب های زیرزمینی کشور تصریح کرد: در حوزه آب های زیرزمینی دچار افت شده ایم و در چهار سال اخیر میزان تخلیه سفره ها از میزان ورودی کاهش پیدا کرده است.

 

وی مطرح کرد: حدود یک چهارم آب‌های ذخیره زیرزمینی را مصرف کرده ایم ادامه داد: بسیاری از قنات ها در سطح کشور خشک شده و از بین رفته است.

 

دکتر اسدی رحمانی با اشاره به این مطلب که در یک چرخه مخرب در ابن بخش افتاده ایم که مدا‌م سفره ها پایین تر می رود عنوان کرد: منابع آبی را مصرف می‌کنیم و تدوام‌این امر در نهایت منجر به آسیب در چرخه امنیت غذایی می شود گفت: آمار رسمی ما حدود ۶۰۹ دشت در کشور وجود دارد که از این تعداد ۴۲۰ دشت در کشور در مرحله بحرانی است و باقی مانده ها اهمیتی ندارند چرا که دشت‌های ممنوعه بسیاری از منابع آبی در آنها وجود داشته است.

 

وی تاکید کرد: تداوم این امر سبب مشکلات اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی در آینده نزديک خواهد شد.

 

وی با بیان این که هزینه های زیست محیطی در ایران حتا از شمال آفریقا بیشتر است اظهار کرد: باغ های پسته و نخلستان‌های بسیاری در کشور از بی آبی خشک شده است.

 

وی بیان کرد:هر نوع مدیریتی که کمک به مصرف بهینه آب کند در مدیریت کلی کشور در این بخش می تواند موثر و راهگشا باشد.

 

اسدی رحمانی با اشاره به این مهم که در بسیاری از محصولات کشاورزی دچار کمی در آبیاری هستیم تصریح کرد: منکر اجرای سیستم های نوین در کشور نیستیم اما تاثیراتش تاثیر قابل ملاحظه ای در موضوع صرفه جویی نداشته و سبب افزایش سطوح زیرکشت نیز شده است.

 

وی تاکید کرد: باید بازنگری کلی در سیاست های آبی کشور داشته باشیم.

 

این مسوول مطرح کرد: در برنامه هفتم توسعه که تبدیل به برنامه هفتم‌پیشرفت شده در موضوعات ضریب خود اتکایی اگر به ۹۰ درصد برسد این موضوع مطرح است که آیا در کنار این محدودیت ها مفاهیم بیان شده قابل دستیابی است یا خیر ؟

 

وی با اشاره به این که راهکارهای زیادی بر فایق آمدن بر این چالش ها مطرح شده عنوان کرد: در موضوعاتی از جمله ساماندهی چاههای مجاز و غیرمجاز و مسائل اجتماعی، تغییر فرهنگ‌مدیریتی انسجام در مدیریت منابع آبی و سازگاری اکو سیستم و این که چقدر می‌تواند تاثیرگذار باشد چرا که همیشه فقط بدنبال توسعه بوده ایم موضوعاتی از جمله توانمندسازی کشاورزان ، استفاده از دستاوردهای،نوین، اصلاح شبکه های آبی، استفاده از تجربیات دنیا، اصلاح و بهینه سازی توزیع جمعیت و الگوی کشت بنا بر ظرفیت های اقلیمی و مدیریت آب در مزرعه از جمله موضوعاتی است که باید دید هر کدام تا چه حد تاثیر گذار و یا نجات دهند و اثربخش است؟

نویسنده : آمنه شکوهی

به پیج اینستاگرامی «شهروندالبرز» بپیوندید
instagram.com/shahrvand.alborz